çok seslilik
Müzikte çok seslilik, farklı seslerin, ayrı tonlarda, bazen başka melodileri, son ses bağırırken aynı şarkıyı söylemesidir.
Bizim korolar genellikle eş seslere yoğunlaşır ve “tek ses” olmaktan anladığımız tezahürattan öteye çoğu zaman geçmez. Oysa bu “tek” ses, bütünlüğü oluşturan her bir notadan fazlasını ifade eden bir armoni de olabilir…
Her renk sonuçta siyah ya da beyaza indirgenemez değil mi?
Grinin tonlarıdır notalar. Uyum içinde yanyana titrerler, yanyana ama kendi frekanslarında. Topu topu yedi tane nota ve bu notaların belli sayıda kombinasyonu olmasına rağmen hala yeni şarkılar yazılabiliyorsa; bu, insan algısının çevre, zaman ve içeriğe göre ne kadar değişebildiğinin kanıtıdır.
Karşılıklı konuşmayı, usulüne uygun tartışmayı bile doğru düzgün beceremeyen bir milletten aynı anda farklı melodilerle şarkı söylemesini beklersek sonuç kakafoniden başka birşey olamayacaktır ne yazık ki…
Her birey kendine özgü bir kimlik, kişilik sahibidir ve buna bağlı olarak da kendi sesi, ne kadar küçük olsa da ayırt edici özellikleri vardır. Bu özelliklerden özveride bulunmadan kendi olmaya devam ederek bir bütün içinde yer alabilmek, toplum içinde birey olarak değer teşkil edebilmenin temelini oluşuturur.
Şimdi konunun başka bir yönüne bakalım:
Ağzı olan konuşmalı mı?
Doğrudan demokrasi günümüzde kelimenin tam anlamıyla “küçük” topluluklar dışında uygulanması mümkün olmayan bir sistem, bu yüzden de temsili demokrasi üzerine kurulmuş sistemlerin açıklarını suistimal edenlerle cebelleşiyoruz. Bu demektir ki varolan fikirleri temsil edenleri seçip onları kapıştıracağız, tabii eğer seçildikten sonra da önceki ile aynı kalabilirlerse…
Toplu ses çıkarma eylemlerindeki en büyük derdimiz herkesin aynı anda kimseyi dinlemeden kendi fikrini savunması olduğundan ve genelde insanlar karşısındakini anlamak için değil sadece sıra kendisine gelsin diye susup dinliyor göründüğü için hiçkimse birbirinin halinden anlayamıyor.
Dinlemeyi bilmeyen duyduğunu anlayamaz. Doğa üstü bir yeteneğiniz yoksa doğru tonu duymadan içinizden gelerek doğru sesi büyük olasılıkla çıkartamazsınız. Bu durumda, temsil etme görevindekilerin sorumluluğu sadece savını ifade etmek değil, edileni takdir etmek de olmalı. Yani ağzı olduğu için değil söylecekleri olduğu için konuşmalı. Koro içinde şarkıya katılmak için şarkıyı ve sözleri bilmek gerekiyor.